Myyntipalvelu
Ota yhteyttä
Extranet
Puukeskus / toimipisteet, näytä toimipisteet
Navigaatio
Wenge
Ideat ja ohjeet   Tietoa puulajeista   Wenge

Wenge

 

Kaupallinen nimi:

Wenge (Ranska, U-K)
Pallissandre de Congo (Belgia)

Tieteellinen nimi:

Milettia laurentii
(Heimo: Leguminosae Papilionatae)

Alkuperäisnimi:

Awong (Kamerun)
Nson-so (Gabuun)
N'Toko, N'Gondou (Kongo)
Mboto, Bokonge, Tshikalakala, Dikala-kala, Dikela, Kiboto, Monkonge, Mundambi (Zaire)

Kasvualue:

Afrikan trooppiset sademetsät: Kamerun, Kongo, Gabuun, Zaire

Puun ominaisuuksista:

Keskikokoinen puu. Pituus noin 20 m ja läpimittaa 100 cm. Runko on tosin sylinterimäinen, mutta harvoin suorakasvuinen. Runko on usein oksainen ja käyttökelpoisen rungon osan pituus on vain noin 8 m, harvemmin 12 m tai yli.

Väriltään 3 - 6 cm leveä mantopuu on valkeahkosta vaalean harmaaseen ja erottuu hyvin selvästi sydänpuusta. Sydänpuu on tuoreena kalpean ruskeaa, mutta kuivuttuaan tiettyyn kosteuspitoisuuteen väri tummuu tumman ruskeaksi, mustaksi tai mustan violetiksi. Lähekkäin sijaitsevat mustat, kellertävät tai punaruskeat hienot suonet ja valkoiset viivat antavat puulle koristeellisen ulkonäön. Tangentin suuntainen leikkauskuvio voi tuoda mieleen palisanterin. Säteen suunnassa kuviointi on väriltään yhtenäisempi ja melkein musta. Jatkuvan voimakkaan auringon valon on todettu ajan myötä vaalentavan Wengen väriä. Puun rakenne on karkea ja suorakuituinen.

Puuaine on hyvin painavaa, vähän kutistuvaa, erittäin puristus- ja vetolujaa. Puulla on erinomaiset lujuusominaisuudet useimpiin käyttötarkoituksiin. Se on hyvin lahonkestävää eikä vaadi kyllästystä ulkokäytössäkään. Ei altista sienille ja hyönteisille. Wenge kuivaa hitaasti ja sillä on taipumusta vääntyä. Keinokuivaus täytyy suorittaa huolella.

Puun kovuus ja hartsipitoisuus vaikeuttavat työstöä, mutta siitä huolimatta se on hyvin työstettävissä kaikilla välineillä. Sitä voidaan sorvata ja leikata viiluiksi. Se on hyvää sahata, sorvata ja veistää, mutta hyvin vaikeaa kiillottaa ja suurimmat vaikeudet tuottaa lakkaus. Myös liimaus on vaikeaa. Ruuvi- ja naulaliitoksissa on varottava puun halkeamista, esiporaus ehdoton.

Tuoreen tukin paino 1200 kg/m3
Ominaispaino 0.91 (15 % kosteudessa)

Puun kutistuma vaihtelee voimakkaasti alkuperän mukaan:

- säteen suuntaan 3 % 
- tangentin suuntaan 6 % 
- tilavuuskutistuma 10 %

Käyttö:

Värikkyytensä ja koristeellisen kuviointinsa vuoksi wenge on ollut suosittu viilu taidokkaissa puusepänteoksissa ja sisustustuotteissa. Myös massiivipuuna huonekaluissa, koristelistoissa jne.

Suuren kovuutensa ja lujuusominaisuuksiensa vuoksi sitä on käytetty vaativissa sisärakenteissa, kuten portaat, parketit jne.

 

Wenge

Varastotuote.

Design by Mainostoimisto Ilme
© Puukeskus 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Rekisteriseloste